Chatbot Nedir ?

Chatbot nedir?

Çeştili sektörlerde faaliyet gösteren firmaların kullanıcılarına ve müşterilerine destek amacıyla tasarladığı ve aynı zamanda yazılı ve sözlü olarak da insan taklidi yaparak yardımcı olmaya çalışan bir yazılım türüdür. Birçoğumuzun günlük yaşamda denk geldiği bu yazılım kimi zaman gerçeğinden ayırt edilemeyecek derecede cevaplar vermektedir. Bu yüzden de Chatbot ile ilgili aklınıza takılan ve merak ettiklerinizi buradan açıklayalım.

Eğer sizlerde Chatbot servisi oluşturmak istiyorsanız bunun için web tabanlı olarak çalışan uygulamaları ve bağımsız uygulamaları kullanarak bu yapay zekâ teknolojisini kullanabilirsiniz.

Facebook bu konuda bir çığır açtı

Dünyanın en çok kullanılan sosyal medya aracı olan Facebook’un özellikle Chatbot konusunda müşterilerine sunduğu hizmetten birçoğunun haberi yoktur. Ancak kullanıcılarına Chatbot özelliğini sunarak, bunu kendi Facebook profilinizde kullanma şansınız bulunmaktadır.

Özellikle şu an için hayatımızda müşteri ilişkilerinde son derece önemli bir yere sahip olan Chatbot’un hazır kalıplar üzerinden müşterilerine hizmet vermesi birçok kolaylığın beraberinde bizlere sunulmasına neden oldu. Bu konuda öncü firmaların uzun zamandır üzerinde çalıştığı yeni Chatbot projeleri ile birçok işlemi son derece basit bir şekilde yapabileceğimizi biliyoruz.

Çinlilerin ürettiği WeChat sohbet robotlarının günümüzde birçok işlemi sorunsuz bir şekilde yapması ileriye dönük olarak bizlere ipuçları vermektedir. Özellikle sağlık sektöründe randevu ayarlama, taksi çağırma, EFT ve Havale yapma gibi işlemleri Chatbot sayesinde yapma şansımız vardır. Bu yüzden de Chatbot’un yakın zaman içerisinde birçok işlemi bizlere sunacağından kimsenin şüphesi olmasın.

Chatbot Faydaları Nelerdir?

  • Öncelikli olarak bu konuda müşterilerin yaşadığı sorunlara çok kısa süre içerisinde çözüm bulabilmesi, müşteri memnuniyeti açısından son derece önemlidir.
  • Müşterilerin ve kullanıcıların bilgiye son derece hızlı ulaşması sayesinde sorunlar kısa süre içerisinde ortadan kalkar.
  • Alışverişi kolaylaştırması, müşterilerin ve kullanıcıların taleplerine göre değişkenlik gösterdiğinden dolayı daha çok kazanç elde etmenizi sağlayacaktır.
  • Kullanıcıların zamandan tasarruf etmesine de yardımcı olmaktadır. Özellikle sorunların sistem üzerinden yapay zeka sayesinde otomatik olarak belirlenmesi, müşterilerin ve kullanıcıların birçoğunun sorunlarının benzer olmasından dolayı Chatbot teknolojisi sayesinde sorunlar daha kısa süre içerisinde çözüme kavuşmaktadır.
  • İşletmelerin müşterilerinin cevaplarına yetişme oranları her zaman düşüktür. Özellikle gelişen teknoloji ile birlikte hemen hemen her müşterinin bir yorum yaptığını düşündüğümüz zaman bu yorumlara yetişme şansımız bulunmamaktadır. İşte burada Chatbot teknolojisi sayesinde her yoruma otomatik cevap vererek işletmenizin değerini arttırma şansını bulabilirsiniz.
  • Müşterilerin yaptıkları yorumlarının karşılıksız kalmamaları müşteri memnuniyeti açısından son derece önemlidir. Burada Chatbot ile bu sorunu ortadan kaldırabilirsiniz.
  • Chatbot sayesinde müşteri ilişkileri departmanında çalışan insan duyulan ihtiyaç azalacaktır ve bu personellerinizi daha başka bölümlerde daha verimli bir şekilde kullanabilirsiniz.
  • Tek bir Chatbot ile binlerce müşteriye aynı anda şirketlerin ve kurumların cevap vermesi, müşteri portföyünde artış meydana gelmesine rağmen maliyet oranında herhangi bir artış ile karşılaşmayacak olması da fiyatların düşmesinde etkili olacaktır.
  • Özellikle bu konuda Juniper firmasının yapmış olduğu araştırmaya göre şirketlerin Chatbot sayesinde 2022 yılında 8 Milyar Dolar civarında bir tasarruf edeceğini açıkladı. Özellikle çağrı başına 0,7 dolar Chatbot sayesinde kar etme şansları bulunacaktır.

İki farklı Chatbot yazılımı bulunmaktadır

Günümüzde çalışmaları son sürat devam eden Chatbot yazılımlarının yakın zaman içerisinde daha da gelişme göstermesi beklenmektedir.

Basit olarak çalışan Chatbot yazılımlarında kullanıcıların ve müşterilerinin cevaplarına hazır anahtar kelimeler üzerinden cevap verilmektedir. Sistem de yer alan hazır kelimeler üzerinden yola çıkan bu sistem hazır kalıpları kullanarak müşterilerine ve kullanıcılarına çözüm önerisi sunmaktadır.

Bir diğer Chatbot sistemi ise yapay zeka teknolojisi kullanarak işlem yapandır. Burada önceden hazırlanmış komutlar yerine Chatbot yazılımının yapay zeka teknolojisi kullanarak belirlenen cümlelere göre otomatik cevap vermesidir. Bu yazılım türünün özellikle karşısında ki kişiye insan ile konuşuyor algısı yaratması müşteri memnuniyeti açısından da son derece önemlidir. Bu yüzden de yakın zaman içerisinde bu tarz yazılımlara daha fazla ilgi olacağını belirtelim.

Kaç Tür Chatbot bulunmaktadır?

Günümüzde en çok kullanılan Chatbot türünün ifade bazlı olduğunu belirtelim. Hazır anahtar kelimeler yazılım içerisine yüklenerek buradan müşterilere verilmesi muhtemel cevaplar Chatbot sayesinde karşı tarafa ulaştırılmaktadır.

Menü bazlı Chatbot kullananlar, burada herhangi bir yapay zeka teknolojisinin bulunmadığını belirtelim. Burada hazır menüler üzerinden müşterilerin seçim yaparak ilerlediklerini belirtelim. Bunun en çok tercih edilen Chatbot türü olduğunu belirtelim.

Diyalog bazlı kullanılan Chatbot teknolojisi ise günümüzde en çok tercih edilenler arasında yer alacaktır. Özelikle de bankacılık sitemlerinde ve mobil hat şirketlerinin sesli tanıma özelliğinin yavaş yavaş hayatımıza girmesi bu durumda bizlere büyük kolaylıkların ortaya çıkmasını sağlamaktadır. İşte diyalog bazlı Chatbot teknolojisin yakın zaman içerisinde daha büyük atılımlar yaparak karşımıza çıkması beklenmektedir.

Yakın zamanda Chatbot teknolojisinin yapay zeka ile birleşerek birçok iş alanında karşımıza çıkması beklenmektedir. Özellikle müşterisi temsilcisi odaklı çalışan şirketlerde bu çok ciddi anlamda iş yükü hafifliği meydana gelmesine neden olacaktır.

Chatbot Platformları Nelerdir?
Chatbot geliştirmek isteyen bir kişi, firma aşağıdaki platformlardan herhangi birisini kullanabilir.
Chatfuel
Beep Boop
ChattyPeople
Botsify
Smooch.io

Ayrıca Botlar için kullanılan çeşitli arama motorları vardır. Bunlardan en bilindikleri; Chatbottle, Botlist ve Thereisabo.

Ben OLKANDO

2005 Yılından bu zamana kadar çalışmış olduğum ülkeler, sektörler farklılık gösterse de daima Bilgi Teknolojileri ve Bilgi Güvenliği alanında hizmet verdim. Selçuk Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı ve Anadolu Üniversitesi İşletme mezunuyum. İş hayatında tecrübe edindiğim bilgileri burada sizinle paylaşıyorum.
guest
1 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Zekeriya CİHAN
Zekeriya CİHAN
Ziyaretçi

Yararlı bilgilendirme için teşekkür ederim.