Failover nedir?
Failover, birincil sistem arızalanırsa veya servis için kapatılırsa otomatik olarak bir yedek veri tabanına, sunucuya veya ağa geçen bir yedekleme işletim modudur.
Failover, her zaman erişilebilirlik gerektiren kritik sistemler için son derece önemli bir işlevdir. Failover işlevi, arızalı veya çökmüş sistemden istekleri, işletim sistemi ortamını taklit eden yedekleme sistemine sorunsuz bir şekilde yeniden yönlendirme yapar.
Sistem tasarımcıları, sunucularda, arka uç veri tabanı desteğinde veya sürekli kullanılabilirlik ve olağanüstü güvenilirliğe ihtiyaç duyan ağlarda Failover oluşturur.
Failover şunları yapabilir:
- Bakım veya sistem arızası sırasında veri tabanınızı korur. Örneğin, sahadaki ana sunucu bir donanım arızasına maruz kalırsa, yedekleme sunucusu (yerinde veya bulutta), manuel giriş olmadan hemen barındırma işini üstlenebilir.
- Bakım işlerinin gözetim gerektirmeden otomatik olarak çalışmasına izin verir. Programlanmış yazılım güncellemeleri sırasında otomatik geçiş, siber güvenlik risklerine karşı anında ve sorunsuz koruma sağlar.
- Tamamen donanım ve ağ yapılandırmalarınıza uyacak şekilde özelleştirme yapar. Bir veri tabanının bakımını yaparken, bir yönetici, birbirini arızaya karşı korumak için birbiri ardına çalışan iki sunucudan oluşan yalnızca bir A, B sistemine sahip olamaz. Aynı zamanda yerinde tam sorun giderme onarım ve güncellemeye izin vermek için bir bulut sunucusu da bağlantı sorunları olmadan kullanabilir.
- Kişisel bir bilgisayarda veya mobil cihazda, bir donanım veya yazılım tetikleyicisi, işlemci gibi bir bileşen veya hatta bir pil hücresi arızalandığında cihazı koruyabilir.
- Bir ağ içinde Failover, bağlantı yolu, depolama cihazı veya Web sunucusu gibi bileşenlerden oluşan bir sistem dahil olmak üzere herhangi bir bağımsız ağ bileşenine uygulanabilir.
- Barındırılan bir veri tabanı veya web uygulamasıyla, Failover, birden çok yerel veya bulut tabanlı sunucunun, hizmette çok az veya hiç kesinti olmadan sürekli ve güvenli bir bağlantı sağlamasına izin veren şeydir.
- Failover, işlevsel olarak geçiş yapmaya benzer; aradaki fark, Failover’ın otomatik olarak ve uyarı olmadan gerçekleşebilmesi, geçişin ise başlamak için insan müdahalesini gerektirmesidir. Geçiş genellikle, bir yönetici kullanıcının bağlantısını sonlandırmadan ana veya yedek sisteme donanım veya yazılım güncellemeleri, hata düzeltmeleri veya özellik testi uygulamak istediğinde gerçekleşir.
Failover Yapılandırmaları
Sunucu düzeyinde, Failover yapılandırmaları genellikle bir kalp atışı sistemi ile benzerlik içerir. Bu sistem, temel anlamda, iki sunucuyu fiziksel olarak bir kablo veya kablosuz bir ağ üzerinden birbirine bağlar. İki sunucu arasındaki nabız kesintisiz devam ettiği sürece, ikinci sunucu çevrimiçi olmayacaktır.
Çoğu zaman, barındırmanın karmaşıklığına bağlı olarak, bir sistem, geçiş sırasında herhangi bir kesinti süresini önlemek için gereken temel bileşenleri çalıştıran üçüncü bir sunucuya sahip olabilir. Kalp atışı iletişimi, gerektiğinde ikinci sunucuyu geçiş yapmaya hazır tutmanın bir yolu olarak iki sunucu arasında mevcuttur. Birden çok yol, yedekli bileşenler ve tesis dışı veya bulut tabanlı desteğin tümü, güvenli ve her zaman bağlantılı bir yol sağlamaya yardımcı olur.
Bir sistem yöneticisi bazen kullanıcılara bir geçişin gerçekleştiğini bildiren otomatik bir bildirim oluşturur. Alternatif olarak, bazı sistemler çalışan teknisyene geçiş ihtiyacını bildirecektir. Daha sonra ikincil sunucuya geçişi manuel olarak başlatabilirler. Buna manuel onay yapılandırmasıyla otomatikleştirilmiş denir.
Sanallaştırma yazılımının artan yaygınlığı, Failover’ın fiziksel donanıma olan bağımlılığını değiştirdi. Bu, etkin bir sanal makinenin bir fiziksel ana bilgisayardan diğerine aktarıldığı geçişin, hizmetin tamamen sorunsuz bir şekilde devam etmesine olanak sağlaması nedeniyle mümkün olmuştur.
Failover Neden Önemlidir?
Failover ve sistemleri, öngörülemeyen kesintiler olmaksızın güvenli ve korumalı bir bağlantıya güvenebileceklerini bilmede müşterilere rahatlık sağlar. Failover entegrasyonu, gereksiz bir mali yük gibi görünebilir, ancak aslında güvenlik ve güvenlik sağlayan önemli bir sigorta poliçesidir.
Peki, Failover neden önemlidir?
Failover’ın ana amacı, tam sistem arızasının durdurulması veya en azından azaltılmasıdır. Sistem arızasının müşteri etkisini tanımlamak için kullanılan terim olan Failover, bir işletmenin hizmet olarak güvenilirliğinin önemli bir ölçüsüdür. Failover, herhangi bir işletmenin felaket kurtarma planının ayrılmaz bir parçasıdır.
Ağ altyapısı doğru şekilde yapılandırılırsa, Failover ve yeniden çalışma sorunsuz ve tüm hizmet kesintileri olmasa da çoğuna karşı tam bir koruma olacaktır. Gerçek ölçüdeki herhangi bir hıçkırık genellikle meydana gelen veri değişiminin boyutundan, mevcut bant genişliğinden ve verilerin ikinci konuma nasıl aktarıldığından, yansıtıldığından veya çoğaltıldığından kaynaklanır.
Bir sistem mühendisi için odak noktası, iki site arasındaki senkronizasyon kalitesini en üst düzeye çıkarırken veri aktarımını en aza indirmek olmalıdır. Veri aktarımını güvence altına aldıktan sonra Kaliteye göre, bir sonraki sorun, değişim süresini azaltırken Failover’ın nasıl tetikleneceğidir.