USB 3.0 Nedir?

USB Nedir?

USB 3.0 nedir sorusundan önce genel olarak USB hakkında bilgi sahibi olmak faydalı olabilir. USB Intel firmasının geliştirdiği bir bağlantı yoludur. USB “Universal Serial Bus” yani Türkçe olarak Evrensel Seri Veriyolu’nun kısaltmasıdır. İlk USB Intel çalışanı Ajay Bhatt tarafından bundan 24 yıl önce geliştirilmiştir. USB hayatımızın her alanında kullanılan ve yaygın ve basit kullanımı ile büyük kolaylık sağlayan bir teknolojidir. Telefondan, bilgisayara, oyuncaklardan birçok tüketici elektroniği ürüne geniş bir yelpazede kullanılır. Veri aktarımın yanı sıra elektrik aktarımı da yapan bu teknoloji ile birçok ürün şarj edilebilir. Bugün bu teknoloji bilgisayar ve akıllı cihazların temel bağlantı şekli konumundadır.

USB 3.0 Nedir?

USB de teknolojinin her bir noktası gibi zamanla gelişip farklılaşmıştır. USB 3.0 teknolojisi ilk olarak 2007 yılında yine Intel tarafından tanıtılmıştır. 1996 yılında ilk üretilen USB dört tel ile çalışırken USB 3.0’ın bağlantısı dokuz tel ile çalışmaktadır. Bağlantıdaki bu değişim veri aktarım hızında kayda değer bir artışı beraberinde getirmiştir.

USB 3.0 Ne Kadar Hızlı?

USB 3.0 teknolojisi teorik olarak saniyede 4.8Gbit veri aktarımı sağlayabilmektedir. USB 2.0’ın teorik olarak ulaşabileceği hızın saniyede 480Mbit olduğunu düşünürsek, USB 3.0 selefinden tam 10 kat daha hızlı veri aktarımı sunduğunu söylemek mümkün. Bu hız farkını sağlayan temel fark aynı anda birden fazla kanaldan veri transferinin yapılabilmesidir. Bu hız farkını şu şekilde anlatmak mümkün. Eskiden bir filmi yaklaşık 5 dakikada bilgisayara kopyalarken artık 1 dakikadan kısa bir sürede işlemi tamamlamak mümkün.

Başka Ne Farklı?

USB 3.0 nedir sorusundan sonra belki de en önemli soru eski ve yeni USB arasında günlük kullanımda ne gibi farklar vardır? Öncelikle şunu söylemek gerekli ki ikisinin de giriş kısmı aynıdır. Eski olanı yeni olana takabilirsiniz ancak veri hızı yine düşük olur. Veri aktarımı gereken durumlarda USB 3.0 kullanmanız önerilir. Ayrıca, güç iletiminde de USB 3.0 avantajlı olduğu için onu kullanmanız faydalıdır. Ancak bilgisayarda fare, klavye gibi aygıtları kullanırken USB 2.0 bağlantısını kullanmanızda hiçbir sakınca yoktur. Aygıt kullanımındaki durum da USB 2.0’ın uzun süre daha varlığını sürdürmesinin en temel sebebidir.

Ben OLKANDO

2005 Yılından bu zamana kadar çalışmış olduğum ülkeler, sektörler farklılık gösterse de daima Bilgi Teknolojileri ve Bilgi Güvenliği alanında hizmet verdim. Selçuk Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı ve Anadolu Üniversitesi İşletme mezunuyum. İş hayatında tecrübe edindiğim bilgileri burada sizinle paylaşıyorum.
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments