USB 3.0 Nedir?

USB 3.0, “Universal Serial Bus” (Evrensel Seri Veriyolu) teknolojisinin üçüncü büyük sürümüdür ve “SuperSpeed” olarak adlandırılan özelliğiyle tanıtılmıştır. 2008 yılında piyasaya sürülen USB 3.0, USB 2.0’a göre önemli bir veri aktarım hızı artışı sunar; teorik olarak saniyede 5 gigabit (GBps) kadar hızlara ulaşabilir, bu da onu veri yoğun uygulamalar için ideal kılar. USB 3.0, aynı zamanda daha iyi güç yönetimi ve artırılmış güç beslemesi kapasitesi ile donanımlar arası bağlantı ve enerji verimliliği açısından iyileştirmeler sunar. Geriye dönük uyumluluk özelliği sayesinde, eski USB teknolojileriyle (USB 2.0 ve USB 1.1) yapılan cihazlar ve kablolar USB 3.0 portlarıyla uyumlu şekilde çalışabilir, ancak en yüksek hızlardan faydalanabilmek için her iki ucun da USB 3.0 desteklemesi gerekmektedir. Bu teknoloji, yüksek hızlı veri depolama cihazları, video kameralar ve bilgisayarlar gibi çok çeşitli elektronik aletlerde yaygın olarak kullanılmaktadır.

USB ne demekdir?

USB Intel firmasının geliştirdiği bir bağlantı yoludur. USB “Universal Serial Bus” yani Türkçe olarak Evrensel Seri Veriyolu’nun kısaltmasıdır. İlk USB Intel çalışanı Ajay Bhatt tarafından bundan 24 yıl önce geliştirilmiştir. USB hayatımızın her alanında kullanılan ve yaygın ve basit kullanımı ile büyük kolaylık sağlayan bir teknolojidir. Telefondan, bilgisayara, oyuncaklardan birçok tüketici elektroniği ürüne geniş bir yelpazede kullanılır. Veri aktarımın yanı sıra elektrik aktarımı da yapan bu teknoloji ile birçok ürün şarj edilebilir. Bugün bu teknoloji bilgisayar ve akıllı cihazların temel bağlantı şekli konumundadır.

USB 3.0 Ne Kadar Hızlı?

USB 3.0 teknolojisi teorik olarak saniyede 4.8Gbit veri aktarımı sağlayabilmektedir. USB 2.0’ın teorik olarak ulaşabileceği hızın saniyede 480Mbit olduğunu düşünürsek, USB 3.0 selefinden tam 10 kat daha hızlı veri aktarımı sunduğunu söylemek mümkün. Bu hız farkını sağlayan temel fark aynı anda birden fazla kanaldan veri transferinin yapılabilmesidir. Bu hız farkını şu şekilde anlatmak mümkün. Eskiden bir filmi yaklaşık 5 dakikada bilgisayara kopyalarken artık 1 dakikadan kısa bir sürede işlemi tamamlamak mümkün.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir