RPA Nedir? Robotik Süreç Otomasyonu
RPA, açılımı Robotik süreç otomasyonudur. RPA, gelişimini sürekli artırarak devam ettiren bir teknoloji olarak karşımıza çıkmaktadır. RPA tekonlojisi, çekirdeğinde yapay zeka, “screen scraping” ve iş akışı otomasyonu şeklinde tabir edilen yaklaşımları benimsemiştir. Günümüzde fazlasıyla karşılaştığımız robot teknolojisi, kesinlik bekleyen ve tekrarlanabilen görevleri makine öğrenmesi yoluyla yapma imkanı sunmaktadır. Bu özelliklerdeki robotlar pek çok görevi de yapmaktadır. Örneğin e-postaları kontrol edebilir, API’ler ile bağlantı kurabilir, izin verilen uygulamaları açabilir, hesaplamalar yapabilir aynı zamanda fatura tutarı doğrulaması da yaparak fatura kesme işlemlerinde de görev alabilir.
Bugün ise robot teknolojilerine genel olarak bakıldığında robotik süreç otomasyonu, kurumlarda pek çok alanda karşılaşılmakta ve maliyetlerinizi kontrol etmeniz noktasında da size yardım sağlamaktadır.
RPA’nın uzun vadede dijital dönüşüm noktasında daha verimli sonuçlar çıkarabilmesi açısından sürecin iyi analiz edilmesi, planlanması ve doğru biçimde tasarlanması gerekmektedir. Örneğin banka sistemlerinde de robotlarla karşılaşmak mümkündür. Banka işlemlerinde de kolaylıklar sağlayan robotlar sayesinde banka çalışanlarının farklı konulara odaklanması ve genel anlamda işleri daha hızlı ilerletmesi de mümkün olmuştur.
Robotik Süreç Otomasyonunun Avantajları
Robotik sistemler hayatımızda her zaman için kolaylıklar sağlamıştır. Gündelik yaşamda pek çok işi yapmaları nedeniyle daha çok tercih edilen robotik sistemlerin gündelik hayatta insanlara sunduğu hizmetler ve sunduğu imkanlar da bir gerçektir. İşte robotik süreç otomasyonunun çeşitli avantajları:
- Hata ve risk payını en aza indirir,
- Tutarlı ve hızlı sonuçlar elde etmeyi sağlar,
- İnsan kaynağının daha verimli kullanılmasını sağlar,
- 7/24 sürekli çalışarak rutin işlemlerin neredeyse hepsini tamamlayabilir.
- İş yükünü azaltır.
Tüm bu imkanları sunan robotik süreç otomasyonları sayesinde insanlar rutin işler yerine başka işlere bakmaktadır. Böylece eş zamanlı olarak işler aynı hızda ve aynı verimde devam etmektedir. Bu da kişi ya da kurum için önemli bir süreçtir.
Robotik Süreç Otomasyonları Hangi Sektörlerde Kullanılır?
Robotik sürç otomasyonlarına hemen her sektörde görmek mümkündür. Özellikle bilgisayar destekli sektörlerde daha fazla karşımıza çıkmaktadır. Muhasebe, finansal hizmetler, tedarik zinciri yönetimi, müşteri hizmetleri ve insan kaynakları gibi alanlarda sürecin daha kolay olmasını sağlayan robotik sistemler sayesinde faturaların kesimi, fatura iletimi gibi işlemlerin yapılması hız kazanmış ve kolay hale gelmiştir. Ayrıca sipariş yönetimi ve sipariş teslimi gibi işlemler de yine robotik sistemler tarafından gerçekleştirilen hızlı işlemlerdir.
Buna göre robotik sistemlerin kullanıldığı sektörleri şöyle sıralayabiliriz:
- Bankacılık sektörü,
- Finans sektörü,
- Üretim ve Sanayi sektörü,
- Sigortacılık sektörü,
- E- ticaret platformları,
- Teknoloji ve Telekomünikasyon sektörü,
- Enerji ve Kamu sektörü
En sık kullanıldığı sektörler bunlar olmakla birlikte daha bir çok sektörde robotik sistemler ile karşılaşmak mümkündür. Sektörlerde yaygın olarak kullanılması ile çalışanları iş yükünü hafifletmekte olan robotik sistemler sayesinde işler çok daha hızlı ve verimli biçimde ilerlemektedir.
RPA ve Düzenli Otomasyonlar Arasındaki Farklar Nelerdir?
Bir çok sektör çeşitli otomasyon yazılımlarını kullanarak iş süreçlerine hız katmakta ve daha verimli sonuçlar elde etmeyi amaçlamaktadır. Ancak RPA sistemlerini kullanan sektörlerin işlerini daha düzenli ve hızlı biçimde yaptıklarını söylemek de mümkündür. Buna göre Robotik süreç otomasyonunu diğer bilgi teknolojileri otomasyonlarından ayıran en büyük farkı RPA içerisindeki yazılımın diğer tüm koşulları, istisnaları ve yeni oluşabilecek durumları sentezleme, bunlara farkındalığı yüksek olma ve hemen uyum sağlayabilmesidir. Robotik sistemler sürekli olarak değişen durumlar karşısında eylemleri yakalamak ve yorumlamak görevleri için eğitilmektedir. Bu eğitme sonucunda ise robotik sistemler yeni oluşabilecek durumları daha kolay yorumlayabilir, veri analizi yapabilir ve diğer tüm işlemleri de gerçekleştirebilir.
RPA yazılımları, çok farklı sektörlerde yer alan kurum ve kuruluşların etkileşime girmesi adına çok yararlı yazılımlardır.
Örnek vermek gerekirse; bir insan kaynakları sistemi üzerinden gelen bir e – posta bildiri formunun bir posta kodu eksik olması nedeniyle bt teknolojisi otomasyon yazılımı bu formu istisna olarak işaretler. Bu durumda çalışan da istisnai olarak belirlenen bu durumu doğru posta kodunu arayarak ve forma girerek elde eder. Form tamamlandıktan sonra ise çalışan bordroya gönderebilir ve bu şekilde kuruluşun bordro sistemine dahil edilir.
Ancak RPA yazılımı olan sistemler ise uyum sağlama, kendi kendini düzeltme ve kendi kendine öğrenme becerisine sahip bir yazılım sistemi olduğundan dolayı istisnayı ele alır ve insan gücüne gerek kalmadan bordro sistemi ile direkt etkileşim kurar.
Genel Anlamda RPA Sistemi
Tüm bu bilgilere bakıldığında RPA sistemlerinin günümüzde çok yaygın olarak kullanılması bir çok işlemin de daha hızlı gerçekleşmesi anlamına gelmektedir. Özellikle de insanların işini hafifletmesi ve insanların başka işlere yönelmesini tetikleyen bu sistem sayesinde zaman ve maliyet dengesi de rahatlıkla yapılabilir.
Çoğu sektörün ihtiyacı haline gelen RPA sistemler önümüzdeki dönemlerde de yine fazlasıyla kullanılabilecek sistemlerdir. Durumları hemen fark etmesi, analiz yapması ve direk sonuç odaklı çalışması nedeniyle insanlarda merak duygusu uyandıran bu sistem hemen her sektör tarafından özellikle de bilgisayar destekli sektörler tarafından kullanılabilir.
Hem insanlardaki iş yükünün hafiflemesi hem de işlerin daha hızlı yöntemlerle yapılması açısından RPA sistemler hem hızlı, hem güvenli hem de daha verimli olmaları sebebiyle diğer yazılım otomasyonu sistemlerine göre daha çok tercih edilebilir.