SSD nedir?

SSD disk (Solid State Drive) ya da Türkçe karşılığı ile Katı Hal Sürücüsü, bilişim teknolojilerinde veri depolama amacıyla kullanılan yeni nesil bir depolama birimidir. Gelenekselleşmiş ve 20 yılı aşkın bir süredir kullanılan mekanik disklerin (HDD) aksine, farklı kapasitelerde bellek yongalarından ve devrelerden gücünü alır.

ssd hizlandirma

SSD Disk ile HDD Disk Arasındaki Farklar Nelerdir?

Mantık ve kullanım amacı açısından bakıldığında her iki disk türü de aynı amaca hizmet ediyor. Fakat işin detayına inildiğinde çalışma prensipleri bakımından her iki diskin de farkları olduğunu söylemek gerekir. Geleneksel HDD diskler, içerisinde dönen diskler barındırır. Bu sebeple her HDD’nin kendine ait bir dönüş hızı (RPM) bulunur. Bu hız ne kadar yüksekse, diskin kendisi de o kadar hızlıdır ve performanslıdır. Ancak bir SSD disk ile kıyaslandığında, en hızlı dönen mekanik diskin bile en yavaş çalışan bir SSD diske karşı hiç şansı yoktur.

Ancak SSD disk söz konusu olduğunda durum böyle değil. En basit haliyle bir SSD disk pahalı ve dayanıklı bir USB belleğe benzetilebilir. Ortaya çıkış amacı, mekanik disklerin yarattığı bazı sorunların ortadan kaldırılmasıdır ve mekanik disklerin yeni nesil işletim sistemlerini çalıştırmada yetersiz kalmasıdır. SSD diskler, sadece bir ya da birkaç devreden oluşur. Bu nedenle mekanik disklere kıyasla daha hafiftir, çok daha hızlıdır ve tamamen sessiz çalışırlar.

SSD Disk Kullanmanın Avantajları ve Dezavantajları

İçerisinde herhangi bir dönen fiziksel mekanizma barındırmadığından, bir SSD disk bir işletim sistemini çok hızlı başlatabilir. Bu durum elbette işletim sistemi üzerine kurulmuş her türlü yazılım için de geçerli. Geleneksel HDD’lerin kullanım ömrü ortalama 10 yıl iken, bir SSD disk için bu süre yaklaşık 200 yıldır. Bu yönüyle de bir SSD disk doğrudan tercih sebebi olabilir. SSD disklerin içinde mekanik herhangi bir parça bulunmadığından, düşmelere ve çarpmalara karşı da çok daha dayanıklıdır.

Ancak elbette SSD disk de mekanik disklere karşı bazı dezavantajlara sahip. Bunlardan bir tanesi ve aslında en önemlisi olan fiyat konusu. SSD diskler her ne kadar hızlı, sessiz ve neredeyse kusursuz çalışsalar da, üretim maliyetleri açısından da geleneksel disklerin epey önündeler. Bu nedenle, üretici firmalar son müşteriye daha uygun fiyatla seçenek sunabilmek için genelde depolama kapasitesini düşürme yoluna gidiyor. Günümüzde üretilen en düşük kapasiteli mekanik diskler 500 GB’dan başlarken, 32 GB gibi oldukça düşük kapasitede bir SSD disk bulmanız bile mümkün.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir