KPI Nedir?
KPI, Key Performance Indicators. Türkçe çevirisi: Anahtar Performans Göstergesi. KPI Anlamını: Hedeflerinize bağlı olarak gösterdiğiniz performansın ölçüsüdür. Bir cümle ile ancak bu şekilde özetleyebiliriz.
Her firmanın, şirketin, bireyin kendine has KPI değerleri ve ölçümü vardır. KPI değerlerinin belirlenmesi hem yeni kurulan hem de uzun süredir piyasada olan şirketlerin sağlıklı ve başarılı bir büyüme sağlayabilmeleri için önemlidir.
Bir işletmede aynı anda pek çok faaliyetin içinde olabilirsiniz ama kendiniz için asıl kritik olan faaliyetler de hangi performans göstergelerinin anahtar göstergeler olarak seçileceğinin belirleyicisidir.
Kilit performans göstergeleri ile gerçekçi hedefler koyup doğru planlama yaparak projeleri hayata geçirmek, ara değerlendirmelerle performansı takip etmek ve hatalardan ders almaktır.
KPI seçiminde yaygın olarak kullanılan yöntem ise Balance Scorecard dır.
Performans göstergeleri aşağıdaki gibi alt kategorilere ayrılabilir:
- Finansal göstergeler,
- Pratik göstergeler, kurum süreçleri gösteren,
- Yön göstergeleri, kurumun iyi veya kötü gidişatını gösteren,
- Ölçülebilir göstergeler, sayısal veriler,
- Hareket göstergeleri, kurumun değişime olan etkisini gösteren.
KPI Belirleme Aşamaları
Bir şirketin KPI için doğru belirlemeler yapması çok önemlidir. Nedeni ise hatalı belirlenen hedeflerin şirket çalışanları ve şirket yöneticileri için zararlı olabilmesi durumudur. Haliyle bu zararlar şirketin kendisini de etkileyecektir.
- Gerçekçi olması: KPI belirlemede en önemli aşamadır. KPI’nın gerçekçi olması demek çalışanların kapasitesi, çalışanların sağlık durumu, önceki dönemlerde gösterdiği performans gibi durumlar saptanmalı ve ona göre hedef belirlenmelidir. Tabi hedeflerin gerçekçi olması iddialı hedefler belirlemenizi engellemez. Ama bu hedefler elinizdeki kaynaklarla ulaşılabilen, gerçekçi hedefler olmalıdır.
- Ölçülebilir olması: Hedeflenen durumun net olarak belirlenmiş olması ve ölçülebilir olması kritik aşamalardan biridir. Bu nedenle bir KPI sayısal bir değere metrik veriler olmalıdır.
- Zamanlamanın olması: KPI uygulamasında önemli noktalardan biri de zamanlama parametresidir. Yani ulaşılması hedeflenen nokta için bir gerçekleşme tarihi belirlenmiş olmalıdır. Ortaya tatmin edici bir sonuç çıkması sürecin nasıl ilerleme gösterdiğine bağlıdır.