DDR4 Ram

“RAM (Random Access Memory) nedir?” sorusuna yanıt vermek gerekir. Türkçe adıyla Rastgele Erişilebilir Bellek, bir bilgisayar kullanıldığı sırada bilgisayarın ihtiyaç duyduğu bellektir. Bilgisayardaki tüm programlar hard diskte depolanmış da olsa, o program açıldığında programın çalışması için gereken dosyalar RAM’de birikir. Yani ne kadar çok program açılırsa RAM o kadar dolar.

RAM’lerin çalışması için gereken hafıza türüne DDR (Double Data Rate) denir. DDR tipindeki ilk bellekler 2002 yılında ortaya çıkmıştır ve çalışma hızı 200-400 MHz aralığındadır. Hızla gelişen teknolojiden RAM ve DDR teknolojileri de nasibini aldı ve 2014 yılında ilk DDR4 RAM tanıtıldı.

DDR4 RAM Tipinin Özellikleri

Uzun ve sıkıcı adıyla “Çift veri hızlı, 4. nesil senkronize ve dinamik RAM”, önceki nesillere göre çok daha gelişmiş bir teknolojiye sahiptir. Ulaşabildiği yüksek hızlar sayesinde transfer oranları artmış ve gerilimi azalmıştır. Her ne kadar ilk DDR3 RAM 2007 yılında piyasaya sürülmüş olsa da, DDR4 RAM için yapılan çalışmalar 2005 yılına kadar dayanır. Bir DDR3 RAM’in ulaşabildiği maksimum çalışma hızı 2133 MHz iken, bir DDR4 RAM için bu değer minimumdur çalışma hızıdır. Bugün çeşitli hız aşırtma yöntemleriyle bir DDR4 RAM 4266 MHz gibi üst düzey hızlarda çalışabiliyor.

DDR4 RAM ile tanıtılan bir diğer çok önemli özellik ise Deep Power Down desteğidir. Bu özellik sayesinde, bir bilgisayar boş konumda çalıştığı sırada yaklaşık %50’ye varan güç tasarrufu sağlanabilir. DDR3 RAM’lerdeki transistör miktarı ile kıyaslandığında DDR4 RAM bu konuda da çok gelişmiştir. Bu sayede DDR3 RAM’lerde maksimum 16 GB olan bellek miktarı DDR4 RAM’lerde daha yüksek miktarlara ulaşabilir.

DDR4 RAM ile birlikte güç tüketiminin düşmesi mobil cihazlara da faydalı olmuştur. Bu sayede DDR4 RAM’le çalışan mobil cihazlarda pil tüketimi ciddi miktarda iyileşmiştir. 288 pin sayısına sahip olan DDR4 RAM’ler, sadece 1.2 volt enerji tüketmesiyle “yeşil” sayılabilecek bir teknolojidir ve gittikçe de gelişmektedir. Bir DDR4 RAM 4266 MHz gibi hızlara ulaşabildiğinden, saniyede bir milyon gibi kulağa çılgınca gelen bir transfer hızına sahiptir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir