Bulut Teknolojisi (Cloud Computing) Nedir?

Bulut Teknolojisi artık heryerde geçen terimlerden biri. IT dergilerinde, bloglarda hemen hemen teknoloji yayınlarında veya teknoloji ile uğraşan herkes bu terimi konuşmakta.

Basit network diagramlarında Internet’i temsil etmede çoğunlukla kullanılan bulut resminden yola çıkılarak adı konulan “Bulut Bilgi İşlem” kavramı herhangi temel bir uygulamanın Internet üzerinden çalışılabilmesi demektir. En büyük özelliği, kullanıcıların kendi sistemlerinde herhangi birkurulum yapmasına ve geleneksel yazılımlardaki gibi bilişim teknolojilerine fazla yatırım yapmasına gerek olmamasıdır. Bulut Bilgi İşlem yönteminde tüm kaynaklar ve hizmetler “kullandıkça öde” modeliyle işletmelerin kullanımına sunulur. Microsoft’un Ocak 2010’da piyasaya sürdüğü “Microsoft Azure” isimli online işletim sistemi “Bulut Bilgi İşlem” teknolojisinin en güncel örneklerinden biridir.

Cloud computing diagram

 

Bulut nedir?

Bağımsız platformlarda, her hangi bir kuruluma gerek olmadan web tabanlı uygulamalar ile kullanıcılara yazılım kaynaklarını sunan bir teknolojidir. Google’ın piyasaya süreceği ve tamamiyle internet tabanlı çalışacak işletim sistemi bu teknolojiye en iyi örnektir.

Peki Bulut ne değildir?

İnternette çeşitli dataları depolamayamadığımız veya herhangi bir web uygulamasında bilgileri saklayamadığımız ve gerektiğinde veri geri dönüşümünün sağlamadığı uygulamalar bulut bilgi işleme veya bulut hesaplama olarak kabul edilmemektedir yani bulut bir API değildir.

Yeni bulut uygulamarının anahtar özellikeri şunlardır

1. Platform ve cihazlardan bağımlılığı yoktur. Bağımsızdır ve her platform ve cihazda çalışabilmekte
2. Local de çalışabilme. Internet bağlantınız olmadan çalışabilmekte
3. Güvenlik ve kişiye özel güvenlik ayarları. Kullanıcının izin verdiği ölçüde buluttaki veriler paylaşılabilir.
4. Arzu edilen kişi kadar kullanıcı. Sınırsız kullanıcı yetkisi
5. Localdeki verilerle senkronizasyon imkanına sahip

windows azure platform products overview

Geleneksel yazılımlar hem çok karmaşık ve pahalı, hem de yazılımın yanısıra size sunucu donanımı, kesintisiz enerji, veri depolama, veri yedekleme, network, işletim sistemi, vb. konularda birçok ek yük getiriyor.Neden önemli ölçüde iş gücü ve finansal kaynak gerektiren bu ek yüklerle uğraşasanız? Siz sadece operasyonel ve günlük kiralama operasyonuna odaklanın!Geri kalan tüm bilişim teknolojisi ile ilgili çalışmaları bize bırakın. Sunduğumuz hizmet sadece yazılımla kalmayıp donanım, sanal sunucu barındırma, depolama, yedekleme, network hizmetleri, işletim sistemi, load balancing, kesintisiz enerji, gibi birçok hizmeti de kapsamaktadır. Sadece yıllık bir abonelik ücreti ödeyerek karmaşık bilişim okyanusunda boğulmak yerine bulutların üzerinde iş yapabilirsiniz!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir