VMware disk tipleri nelerdir ?
En çok karıştırılan belki de ne olduğu bile bilinmeden alışkanlıklarla ilerlenen VMware disk tiplerini sizlere anlatmaya çalışacağım.
İlk olarak sanal sunucu oluşturma ekranında karşımıza çıkan 2 farklı disk tipi (Thick ve Thin) olmak üzere 3 adet seçeneği karşmıza çıkıyor. Bunlar nedir bundan biraz bahsedelim, bu disk tipi bölümü çok önemli burayı iyi anlamanızı tavsiye ederim.
Thick: Disk için belirlemiş olduğunuz toplam boyutun tamamı, ESXi Datastore üzerinde tam olarak rezerve edilecek yer kaplayacak demektir.
Thin: Disk için belirlemiş olduğunuz toplam boyut ESXi Datastore üzerinde reserve edilmez. Disk üzerinde bu alanın tamamı ilk kurulumda kullanılmaz, sanal sunucu işletim sistemi kurulurken ve daha sonrasında çalışırken sanal sunucu işletim sistemi tarafında disk üzerinde veri yazıldıkça yeni yazılan verinin boyutu kadar virtual diskin kapladığı alan büyür.
Aşağıdaki resimdeki örnekte sanal işletim sisteminin 50GB boyutundaki Thick tipindeki bir diskin içinde 10GB gerçek var ve 40GB boş bir alan var ama bu virtual disk ESXi Datastore üzerinde her zaman 50GB bir alanı işgal ettiği gösterilmektedir.
Thin olarak kullanılırsa bu disk Datastore üzerinde sadece içindeki gerçek veri miktarı kadar yer işgal edecektir. Buna göre ESXi Datastore tarafında 40 GB boş ekstra boş alanınız olacaktır.
Aşağıdaki resimde ise 2 adet sunucu örneklendirilmiştir. Ortak disk alanı kapasitesi 100GB, bu 3 sanal sunucuya verilen disk alanları toplamı ise 20 + 40 + 80 = 140GB olarak verilmiş.
2 sunucu üzerinde disk alanları Thin olacak şekilde ayarlanmış bu sayede aslında toplamda 100GB olan Datastore’un karşılayamayacağı 140 GB boyutunda diski olan 3 adet sanal sunucu çalıştırılmış. Gerçek veriye bakılırsa toplam 80 GB gerçek veri var ve Datastore üzerinde halen 20 GB boş alanımız var.
Ama burada çok büyük bir risk var niye? Biz burada gerçekte elimizde olmayan bir alanı sanal sunucuya tanıtmış oluyoruz, eğer siz sisteminizi aktif olarak sürekli izlemiyorsanız, disk alanları Thin olarak verilmiş sanal sunucular üzerindeki işletim sistemleri üzerindeki uygulamalar bu disk alanlarına gerçekten ihtiyaç duyarsa buraya gerçek veri yazılırsa toplam gerçek alan 100GB bulduğunda sizin bu ESXi üzerindeki Datastore’unuz dolacak sanal sunucularınız stop olacak demektir.
Bu sebeple sanal sunucularınıza disk alanı atarken bu sanal sunucu diskinin tamamen dolduğunda bunu gerçekten karşılayabileceğiniz fiziksel disk alanınız varsa bu alanları tanımlayın ve Thick tipi diskler kullanın diye sizlere önerilerde bulunuyoruz ve kullanıyoruz.
Bu kadar risklide o zaman THIN diskler niye var o zaman diyecek olursanız onunda kullanıldığı gerçektende olmazsa olmaz ortamlar vardır en başta Desktop sanallaştırma ortamları gelmektedir. İleride bununlara detaylı olarak değineceğiz tabi ki.
Thick disk tipinin 2 farklı modu var bunlar;
Lazy Zeroed
Eager Zeroed
Lazy Zeroed : Verilen alan tam olarak dedike edilir, hızlı bir şekilde formatlanarak çalışacak duruma getirilir.
Eazger Zeroed : Verilen alan tam olarak dedike edilir, alan yavaş formatlanır ve tüm ayrılan blocklara 0 yazılarak dedike edilir. En hızlı performansı bu şekildeki bir disk alanından alırsınız. Bu modda bir diskin oluşturulması diskin boyutuna ve storage ortamına göre değişir, biraz uzun zaman alabilir. Örneğin; 100GB bir diskin oluşturulması ortama göre 10 dk. veya biraz daha uzun sürebilmektedir.
Gerek yeni bu işe başlamış ya da bu işi üstün körü öğrenen meslektaşlarıma ışık tutması açısından bu yazıyı derlemek istedim. Umarım işinize yarayan bir yazı olmuştur.