Bulut Teknoloji’nin Günlük Hayatımıza Katkıları

BULUT TEKNOLOJİSİNİN GÜNLÜK YAŞANTIMZA OLAN FAYDALARI

Eskiden bilgisayarlarımızdaki verileri başka bir bilgisayara aktarmak istediğimizde CD, DVD, harici bellekler ve taşınabilir disketler kullanmaktaydık. Bulut teknolojisi ise bizi bu zahmetten kurtaran bir devrim oldu. Artık başka bir bilgisayara aktarmak istediğimiz verileri herhangi bir taşınabilir bellek kullanmadan bulut teknolojisi ile aktarabiliyoruz.

BULUT SİSTEMİNİN YAŞANTIMIZA OLAN KATKILARI

Bir grafikerin iş yerinde mesai süresince yapmış olduğu işleri evde tamamlamak zorunda olduğunu düşünelim. Eskiden evindeki bilgisayarına işlerini götürmek zorunda kalan grafiker bu işleri ya taşınabilir bir USB’ye aktarmak zorunda ya da mail yoluyla bilgisayarına göndermek zorundaydı. Aynı şekilde evinde tamamladığı işini de aynı yöntemlerle iş yerindeki bilgisayarına aktarıyordu. Bu işlem büyük firmalarda ve birden fazla kişinin çalıştığı tasarım projelerinde büyük zaman kayıplarına neden olmaktaydı. Bulut sistemi ise örnekte olduğu şekilde açıklayacak olursak; tasarım dosyalarımızı herhangi bir bilgisayarla ve istediğimiz kişiyle kolayca paylaşmamızı sağlıyor. Sanal bir bilgisayar üzerinde verilerimizi depolayan bulut sisteminin kolaylıklarından yararlanmamız için tek ihtiyacımız olan şey ise internettir.

KOLAY VE HIZLI ERİŞİM SAĞLIYOR

Aynı şekilde büyük firmalar yüksek boyutlardaki verilerini eskiden depolamak zorundaydılar. Bulut teknolojisi bize elimizdeki HDD’lerden daha fazla boyutlarda fiziksel alan sunabiliyor. Aynı şekilde daha fazla kullanıcı ile daha hızlı veri paylaşmamızı sağlıyor. Bu yüzden büyük şirketlerin iş yoğunluğu daha da azalıyor. Verilerimizi sanal bir makine üzerinden depolanabiliyor. Bulut teknolojisi çoklu yedekleme yaptığından dolayı verilerimizin de güvenliği artmış oluyor. Bulut sisteminin bir kolaylığı da farklı yerlerden kolay erişimin sağlanmasıdır.

İNTERNET OLMADAN KULLANAMIYORUZ

Bulut sisteminin günlük yaşantımıza faydaları olduğu kadar bazı dezavantajları da bulunmaktadır. Bulut sistemini ne yazık ki internet olmadan kullanamıyoruz. Aynı şekilde eğer düşük hızla bir internet kullanıyorsak veri alışveriş hızımızda aynı oranda yavaşlayacaktır. Bulut sistemimizde diğer kişiler tarafından tahmin edilemeyecek şifreler kullanmak zorundayız. Çünkü bilgilerimiz ve yüklediğimiz veriler bir başkasının eline kolaylıkla geçebilir. Günümüzde iCloud, Google Drive, SkyDrive, Dropbox, YandexDisk gibi uygulamalar bizlere bulut hizmeti sunmaktadır.  İlerideki yıllarda bulut sistemi kullananların sayısının her geçen gün daha da artacağı düşünülüyor. Bulut teknolojisinin bünyesinde bir kısım dezavantajları barındırsa da işlerimizi eskiye oranla daha kolay halletmemizi sağladığını ifade edebiliriz.

 

Bulut teknolojisi üzerine hazırlamış olduğum 2. makalemi de sizlerin okuruna sunuyor olmanın sevinci içerisindeyim. Umarım İnterneti temel alarak hayatımıza zerk eden bu bulut teknolojisini bir nebze olsun anlatmış olabilirim. Bir sonraki makalede görüşmek üzere.

Ben OLKANDO

2005 Yılından bu zamana kadar çalışmış olduğum ülkeler, sektörler farklılık gösterse de daima Bilgi Teknolojileri ve Bilgi Güvenliği alanında hizmet verdim. Selçuk Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı ve Anadolu Üniversitesi İşletme mezunuyum. İş hayatında tecrübe edindiğim bilgileri burada sizinle paylaşıyorum.
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments