Bulut Teknoloji Ne İşe Yarar?

Bilişim dünyasında devrim olarak görülen bulut teknolojisi (Cloud Computing) dijital ağ aracılığıyla çoklu sunucu bağlantısı gerçekleştirmektedir. Bilişim aygıtları arasında ortak bilgi paylaşmaya yarayan bulut teknolojisi bir üründen daha çok bir hizmete verilen addır. Günümüzde kullanıcıların daha fazla veri sağlama isteklerinden dolayı depolama kapasiteleri büyük sorun olabiliyor. Bulut teknolojisi özelliğiyle düşük kapasiteli cihazlarda bile istediğimiz sayıda bilgiyi ve veriyi saklayabiliyoruz.

BULUT TEKNOLOJİSİ HAYATIMIZA NELERİ KATTI ?

Yukarıda ki tanımı bir örnekle destekleyelim. Açmış olduğumuz bir web sitesinin popülerliğinin her geçen gün daha da arttığını düşünelim. Günde 2000 tekil tıklanmaya ulaşan web sitemizin sunuculara vereceği yanıt azalacaktır. Sunucudan yeterince hızlı yanıt alamayan kullanıcılar sitemizin yavaş çalıştığını düşünecektir. Bu yüzden web sitemiz kullanıcılarını kaybetmeye başlayabilir. Eğer biz burada sitemizi bulut teknolojisine aktarırsak web sitemiz birbiriyle çalışan binlerce sanal bilgisayara bağlanacaktır.  Bu yüzden sitemizin yoğunluğu artsa bile sunucusu güçlenecek ve kullanıcıların şikâyetleri azalacaktır.

 

Cloud_computing

 

VERİLERİMİZİ SANAL BİR MAKİNA ÜZERİNE DEPOLUYORUZ

Günümüzde artık büyük kapasiteli dosyalarla çalışıyoruz. Bilgisayarlarımıza, cep telefonlarımıza ve tabletlerimize büyük boyutlu fotoğrafları ve videoları depoluyoruz. Yeri geldiğinde ise depolama alanlarımızın yetmediğini görmekteyiz. İşte tam bu sırada imdadımıza bulut teknolojisi (Cloud Computing) yetişmektedir. Sanal bir depolama hizmeti sunan bulut teknolojisi bilgisayar kullanıcılarına büyük kolaylık sağlamaktadır. Büyük okulların ve şirketlerin sıklıkla kullandığı bulut teknolojisi sayesinde indirme ve depolama işlemleri daha sağlıklı bir hale gelmiştir. Eskiden ise uygumalar bilgisayarlara kurulmadan kullanılamıyordu. Artık şimdi ise bulut teknolojisi sayesinde kullanmak istediğimiz verilerimiz için kendi bilgisayarımızın depolama alanını doldurmamız gerekmiyor. Bulut teknolojisi ile artık program ve verilerimizi sanal bir makine üzerine depoluyoruz.

TEKNOLOJİ DEVRİMİ OLARAK KABUL EDİLİYOR

Hayatımıza gireli yaklaşık 3-4 yıl olan bulut teknolojisi birçok platformda yer alıyor. Google Play ve AppStore gibi birçok platformda bulut teknolojisi paylaşım uygulamaları bulunuyor. Bazı analistler tarafından teknoloji devrimi olarak görülen bulut teknolojisi sayesinde kullanıcıların yükü hafiflemektedir. Kullanıcılar bulut sistemini daha çok büyük boyutlu veri işlemlerinde kullanmaktadır. Kullanıcılar bu verilerini internetin olduğu her yerden indirebilmektedir.Neymiş bu bulut dediğinizi duyar gibiyim. Geriye dönüp baktığımızda fazla bir zamanın geçmediğini de görünce internetin hayatımıza ne kadar hükmettiğini görmemek elde değil. Bu makaleyi hazırlamamda yardımcı olan arkadaşıma teşekkür ederim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir