Lazer Yazıcı Nedir ? Hangi Alanlarda Tercih Edilir?
Yazıcı türleri hakkında bilgi edinirken lazer yazıcı terimi ile karşılaşmış ve lazer yazıcı nedir, diye düşünmüş olabilirsiniz.
Lazer yazıcı, darbesiz (tuşlar kağıda çarpmaz), fotokopi teknolojisi kullanan popüler bir kişisel bilgisayar yazıcısı türüdür.
Yazıcıya bir belge gönderildiğinde, bir lazer ışını, elektrik yüklerini kullanarak belgeyi selenyum kaplı bir tambura doğru çeker.
Tambur doldurulduktan sonra, kuru bir toz mürekkep türü olan toner içinde yuvarlanır. Toner, tambur üzerindeki yüklü görüntüye yapışıyor. Toner bir kağıt parçasına aktarılır ve ısı ve basınçla kağıda kaynaştırılır. Belge yazdırıldıktan sonra, elektrik yükü tamburdan alınır ve fazla toner toplanır. Çoğu lazer yazıcı yalnızca tek renkli yazdırır. Renkli lazer yazıcı, tek renkli bir lazer yazıcıdan 10 kat daha pahalıdır.
IBM, 1975 yılında ana bilgisayarları ile kullanılmak üzere ilk lazer yazıcıyı piyasaya sürdü. 1984 yılında Hewlett-Packard, kişisel bilgisayar kullanıcılarının karşılayabileceği kompakt, hızlı ve güvenilir bir yazıcı olan ilk LaserJet ile lazer baskı teknolojisinde devrim yarattı. O zamandan beri, lazer yazıcıların fiyatı daha da düştü ve kalitesi arttı. Hewlett Packard, Lexmark, Okidata ve Xerox gibi rakipleri ile lider üretici olmaya devam ediyor.
Lazer Yazıcı ile Mürekkep Püskürtmeli Yazıcının Farkları
Lazer yazıcı ile mürekkep püskürtmeli yazıcının farkları birçok yönden ele alınabilir. Lazer yazıcıdaki toner veya mürekkep kurudur. Mürekkep püskürtmede ıslak şekildedir.
Zaman içerisinde kullanım bakımından durum değerlendirildiğinde mürekkep püskürtmeli bir yazıcının kullanımı lazer yazıcıdan yaklaşık on kat daha pahalı hale gelecektir. Çünkü mürekkebin daha sık yenilenmesi gerekecektir.
Mürekkep püskürtmeli bir yazıcıdan yazdırılan kağıt ıslaksa bulaşma olur. Ancak lazerle yazdırılmış bir belgede bulaşma durumu söz konusu olmayacaktır.
Her iki yazıcı türü de sessiz çalışır ve yazı tipi kartuşları kullanılarak veya yumuşak yazı tipleri yükleyerek yazı tiplerinin eklenmesine izin verir. Baskı ihtiyaçlarınız asgari düzeyde ise, mürekkep püskürtmeli bir yazıcı yeterlidir. Ancak baskı hacminiz yüksekse, ekonomik açıdan bir lazer yazıcı satın almayı düşünebilirsiniz.
Lazer Yazıcı Satın Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Bir lazer yazıcı satın alırken nelere dikkat edilmelidir, sorusunun yanıtını şu şekilde açıklayabiliriz:
Baskı Kapasitesi ve Hızı
Kişisel lazer yazıcılarda baskı kapasitesi ve hızı, haftada ortalama 200 sayfa yazdırmak için yeterlidir. Bunlar düşük kaliteli ve 200 $ ve üstü. Dakikada sekiz sayfaya kadar (sayfa / dakika) yazdırabilirler.
Haftada ortalama 1000 sayfaya ihtiyaç duyulduğunda bir çalışma grubu yazıcısı gereklidir. Bunlar dakikada 24 sayfaya kadar yazdırır ve 1000-6000 ABD Doları ve daha fazlasına mal olur. Haftada 50.000 veya daha fazla sayfa yazdırmak için üretim yazıcılarına ihtiyaç vardır.
Bunlar oldukça pahalıdır ve ticari yayıncılar tarafından kullanılmaktadır. Dakikada 700 sayfaya kadar yazdırabilir ve 100.000 ABD Doları ve üstü maliyete sahiptirler. Haftanın yedi günü, günde 24 saat baskı yapabilirler.
Çözünürlük
Günümüz lazer yazıcılarının çoğunda standart çözünürlük inç başına 600 noktadır (dpi). Bu çözünürlük, küçük masaüstü yayıncılık işleri dahil normal günlük yazdırma için yeterlidir.
Üst düzey bir üretim yazıcısı 2400 dpi çözünürlüğe sahip olabilir. Bazı lazer yazıcılar hala 300 dpi çözünürlük kullanır. Bu çözünürlük, görüntünün dış kenarında pürüzlü çizgilerin görünmesine neden olabilir.
Hewlett Packard, bunu düzeltmek için RET’i (Çözünürlük Geliştirme Teknolojisi) oluşturdu. RET, çizgilerin kenarlarına daha küçük noktalar ekler ve pürüzlü kenarları yumuşatır. RET, çözünürlüğü iyileştirmez, ancak belge daha iyi görünür. 300 dpi’lik bir yazıcı satın alırsanız, RET’e sahip olduğundan emin olun.
Yazıcı dilleri
Yazıcı dilleri veya Yazıcı Kontrol Dili (PCL), Hewlett Packard ve diğer çoğu lazer yazıcı (çoğunlukla HP uyumludur) için standart yazıcı dilidir.
PCL, mektupları, veri tabanı çıktılarını, elektronik tabloları ve basit grafikleri yazdırmak için kullanılır. Post script yazıcılar, masaüstü yayıncılık yazılımı ve çizim paketleri ile kullanılır.
Post script yazıcılar, Apple MacIntosh yazıcıları için bir normdur. Post script yüklü olarak gelen bir lazer yazıcı daha pahalıdır. PCL kullanan bir lazer yazıcı, lazer yazıcı üreticisi tarafından sağlanan bir yazılım sürücüsü yüklenerek Post script’e yükseltilebilir.
Yazıcı, Post script kullanmak için yükseltildiğinde daha fazla bellek gerektirebilir. Bunun nedeni, bir lazer yazıcının yazdırmadan önce tüm görüntünün bellekte olması ve bir Post script yazıcının işlemek için bir PCL yazıcısından daha fazla belleğe ihtiyaç duymasıdır. Lazer yazıcının Post script belgelerini yazdırması için, kullanılan uygulamanın Post script’i desteklemesi gerekir.
Kağıt işleme
Lazer yazıcı satın alırken kağıt işleme için kağıt kullanım biçimi önemlidir. Çoğu lazer yazıcı mektup boyutunda, kesilmiş kağıtları kullanır. Üst düzey üretim yazıcıları sürekli yaprak kağıt kullanır. Lazer yazıcılar asetatlara, yapışkanlı etiketlere ve hafif kartlara yazdırabilir.
Çift taraflı yazdırma özelliğine sahip bir lazer yazıcı, kağıdın bir tarafına yazdırabilir, kağıdı ters çevirebilir ve diğer tarafa yazdırabilir. Ancak çoğu lazer yazıcı, manuel çift taraflı yazdırma ile basit yazdırma yaparken kullanılır.
Manuel çift taraflı yazdırma, yazıcının özelliklerindeki yazdırma seçeneklerini değiştirerek veya bir tarafa yazdırarak ve aynı kağıdı alıp diğer tarafa yazdırmak için yazıcıya yeniden yerleştirerek elde edilir.
FPOT ve Isınma süresi
FPOT, yazıcıdaki ilk kağıt çıkış süresini ifade eder. Bir yazıcı satın alırken göz önünde bulundurulması gereken son husus, FPOT ve ısınma süresi şeklindedir.
Bir lazer yazıcı, yazdırmak için bilgisayardan veri aldığında, yazıcının yeni bir işi yazdırmaya hazırlanması 5 ila 30 saniye sürer. Bu süre belgeyi gerçekten yazdırmak için gereken süreye ilave edilir.
Isınma süresi de aynı derecede önemlidir. Yazıcı açıldığında, füzeri çalışma sıcaklığına getirmek için zamana ihtiyacı vardır. Yazıcının bekleme modu varsa veya yazdırma işleri arasında kapalıysa, ısınma süresi daha da önemli hale gelir. Büyük çalışma grubu ve üretim yazıcılarının ısınması 5 ila 15 dakika sürebilir. Bu bekleme süresi genel üretkenliği engelleyebilir.
Bu nedenle eğer sık sık yazıcı kullanmanız gerekli ise ısınma süresinin düşük olduğu bir yazıcı kullanmak işlemlerinizi kolaylaştırma bakımından yardımcı olacaktır.