Kriptografi Nedir?
Kriptografi, düz metni birçok şifreleme algoritması ile şifreli metre dönüştürerek mesajları okunamayacak, çözülemeyecek şekilde kodlayıp, güvenliği son derece sağlama tekniğidir. Sadece amaçlanan kişilerin mesajları rahatlıkla okuyabileceği ve işleyebileceği biçimde verileri kriptografi teknikleri kullanarak belirli bir düzen içerisinde iletme ve saklama yöntemi olarak da açıklanabilir.
Kriptografi, verileri sade değişkenlikten ya da veri hırsızlarından korumakla kalmaz, aynı zamanda da kullanıcı kimlik doğrulaması için de kullanılabilmektedir. Kriptografi en genel anlamda bilgisayar bilimi ve matematiksel teoriye dayandırılmaktadır.
Bilgisayar Biliminde Kriptografi
Bilgisayar ortamında kriptografi, çeşitli kriptografi teknikleri ile şifreleme algoritmalarının beraber kullanılması sonucu mesajların deşifre edilmesi zor yollara dönüştürülmektedir. Bu işlem ise çeşitli algoritmaların bir dizi işlemler sonucu uyarlanarak gerçekleştirilir. Belirleyici rol olan bu algoritmalar, web, veri, kredi kartı ve e-posta gizliliği sağlamak amacıyla kripto grafik anahtar üretimi, doğrulama yöntemleri ve dijital imzalama kullanılmaktadır.
Sabit disk, internet ve USB bellekler gibi çeşitli depolama sistemlerinde şifreleme yöntemleri giderek yaygınlaşmaktadır. Çünkü şirketler özel olan verilerini sürekli olarak koruma eğilimindedir. Bunun için de çeşitli gelişmiş teknolojilere ihtiyaç duyarlar. Bilgisayar korsanlarının kendi verilerine erişmek istemesine karşın bu şifreleme yöntemlerini kullanan şirketler bu sayede verilerini en iyi biçimde korumaktadır. Bu anlamda özel şirketlerin kriptografi sistemlerini takip ederek verilerini bu yöntemler sayesinde koruyabilmelidir.
Kriptografi Teknikleri
Çeşitli kriptografi teknikleri vardır. Bu teknikler farklı olarak çalışma prensiplerine sahiptir. İşte kriptografi analiz teknikleri:
Simetrik Şifreleme
Simetrik şifreleme ile birlikte bilgilerin şifrelenmesi ve deşifre edilmesi için sadece bir adet gizli anahtar içeren en basit şifreleme tekniğidir. Simetrik şifreleme, şifreleme algoritmaları ve kriptografi teknikleri içerisinde en iyi ve en eski bilinen tekniktir. Bir kelime, bir sayı ya da rastgele harfler dizisi olabilen bir gizli anahtar kullanılır. En yaygın olarak kullanılan simetrik şifreleme algoritmaları ise AES-128, AES-192 ve AES-256’dır.
Asimetrik Şifreleme
Asimetrik şifreleme açık anahtar şifrelemesi olarak da bilinmektedir. Verileri şifrelemek ve çözmek amacıyla açık ve özel anahtar çiftlerini kullanmaktadır. Kriptografi teknikleri arasında yer alan en karmaşık tekniktir. Açık anahtar, şifrelemek için kullanılırken özel anahtar ise şifreyi çözmek için kullanılmaktadır.
Hashing Tekniği
Bir diğer şifreleme tekniği ise Hashing tekniğidir. Herhangi bir form yapısındaki, (metin, dijital dosya vs.) verileri benzersiz olarak bir dizeye dönüştüren şifreleme tekniğidir.