Konfor Alanı Nedir ? Comfort Zone
Birey için her şeyin yolunda olduğu, risk almaktan kaçındığı, bir süre sonra ise atalet ve monotonluğun kişinin tüm hücrelerine yayıldığı bir alandır. Stresin ve riskin en az olduğu yerdir ve kişi için çok kıymetlidir.
Konfor alanından çıkmak “Cesaret” ister, cesaret yok ise “Esaret” başlar. Öyle sıkıntılı bir alandır ki kişi o noktaya gelene kadar emek ve zaman harcamıştır, kaybetmek istemez, hata yapmak istemez, risk almak istemez.
Zenginlik ne kadar paranız olduğu ile ilgili değildir, ne kadar risk alabildiğiniz ile ilgilidir.
Elon Musk konfor alanını kırmak için 30 günlük bir deney yapmaya karar vermiş ve 30 gün boyunca yemek için sadece 1 dolar harcamış, yani aylık yemek masrafı olarak kendisine 30$ ayırmış.
30 günün sonunda 30$ ile doymayı öğrenen Elon Musk, tüm parasını yatırarak kuracağı iş ile ayda 30 dolar kazanabilirse yemek masraflarını düşünmeden işine devam edebileceğini görmüş ve bu veriye göre tüm riskleri almış.
Her zaman aynı masaya oturmak, aynı fincandan çay içmek veya aynı kalemi kullanmak ne kadar heyecan veriyor size ? Başarılı insanlara baktığımızda konfor alanının dışında sürekli bir değişim halindeler. Eskiye dair birtakım oluşumları yıkmışlardır. Konfor alanında kalmak sizi ve işinizi geriletir. Size kısa bir hikaye alıntılamak isterim.
Agave Kaktüsü’nün Hikayesi
Meksika’da çölde yetişen bir kaktüstür. Bu kaktüs tekilanın ham maddesi olduğu gibi yapraklarında da sisal denen ipeksi bir iplik var ve ipekten daha pahalı bir kumaşın yapımında kullanılır. Bir gün bir iş adamı bu kaktüslere yatırım yapmaya karar verir. Büyük bir fabrika kurar, büyükçe ve verimli bir tarlada kaktüsleri yetiştirmeye başlar. Kaktüsleri orada daha büyük ve daha bol yapraklı yetiştirmek için her türlü fedakarlığı yapar. Kaktüsleri bol vitaminler ve zenginleştirilmiş gübrelerle besler.
Çabaları sonuç verir. Daha iri ve yaprakları daha büyük bitkiler elde eder. Sıra yaprakların içindeki iplikleri toplamaya gelir. İlginç bir olayla karşılaşırlar; hemen hemen tüm kaktüslerde bu iplikler kaybolmuştur: yapraklar daha iri olmuş ama içlerindeki iplikler kaybolmuş. Bitki biyoloğu çöle gider, bu tür kaktüslerden birinin yanında çadır kurar ve bir iki ay kaktüsü gözlemler, inceler ve sonuçta bir rapor yazar. Raporda şu ifade yer alır: “… bu ipliklerin ortaya çıkma sebebi çölün çetin ve zor koşullarıdır. Siz bu kaktüsü rahat bir ortama yerleştirmekle bu yeteneğinden etmişsiniz.”
İnsan da tıpkı bu kaktüs gibidir. Zorluklar insanı olgunlaştırır ve zorluklarla gelenin güzelliği de tıpkı kaktüsteki ipeksi iplik gibi güzeldir. Dikenli arazi de gül olmaya benzer. Engelleri aşarak elde edilen başarı da bir başka güzeldir. İnsana öz güven verir ve kişi kendini daha güçlü hisseder. Karşısına ne tür zorluklar çıkarsa çıksın hepsini aşacağına inanır. Kişi yaratıcılığını kullanarak çözüm yolları arar, bulur ve başarıya ulaşır.
Konfor Alanından Nasıl Çıkılır ?
Bunun cevabı sizde. Konfor alanının ne olduğunu tam olarak anlarsanız nasıl çıkacağınızı size sizden başka kimse söyleyemez.