E-Sim Nedir ?

E-sim Nedir?

Telefonların büyük çoğunluğu e-sim desteklemese de birçok akıllı telefonun elektronik sim kartları benimsemesi sadece an meselesidir. Peki, e-sim nedir ve ne anlam ifade eder?

E-sim temelde fiziksel bir sim karta (ve dolayısıyla bir sim yuvasına) sahip olma ihtiyacını ortadan kaldıran bir özelliktir.

Her ikisine de sahip telefonlar, ikinci bir sim kart yuvası yerine e-sim kullanıyor. Bu tür üretilmiş telefonlar normal şekilde kullanabileceğiniz geleneksel bir mikro sim için hala bir alana sahip. Ancak e-sim aracılığıyla ikinci bir numara veya veri sözleşmesi ekleyebilirsiniz. Bunun nasıl çalıştığına dair daha fazla ayrıntı için okumaya devam edin.

E-sim Kullanımı

E-sim kullanımı cihaz üreticilerine ve ağlara bir dizi avantaj sağlar ve e-sim içerisinde depolanan birden fazla ağ üzerinde planlarınız olabileceğinden sizin açınızdan bakıldığında da bazı avantajları vardır.

Bu kullanım sayesinde herhangi bir numarayı iş için ve başka bir numarayı kişisel aramalar için özelleştirebilir veya başka bir ülkede kullanmak için bir veri dolaşım simine sahip olabilirsiniz. Tamamen ayrı ses ve veri planlarınız bile olabilir.

E-sim

Peki, e-sim size tam olarak ne sunacak? E-sim terimi basitçe gömülü bir sim kart anlamına gelir. Hiçbir fiziksel sim kart ortama dahil değildir ve sizin tarafınızdan fiziksel olarak değiştirilmeye gerek yoktur.

E-simin ağ veya operatör tarafından desteklenmesi ve bunlar tarafından etkinleştirilmesi gerekir ve henüz tüm ağlar e-simi desteklememektedir.

E-sim temelde telefonunuzun içindeki küçük bir çiptir ve Apple Pay ve Google Pay gibi ödeme teknolojisi için kullanılan NFC çipine benzer mantıkla çalışır.

E-simdeki bilgiler yeniden yazılabilir. Yani, basit bir telefon görüşmesi ile operatörünüzü değiştirmeye karar verebilirsiniz. Bir veri planına eklemek gerçekten çok kolaydır.

E-sime sahip cihazları bir mobil hesaba bağlamak dakikalar içinde sağlanan çok kolay bir işlemdir.

E-sim, mobil ağların birliği olan GSMA tarafından desteklenmektedir ve bu kuruluş dünya çapında e-sim standardının ne olduğunu tanımlamıştır.

E-sim Kullanmanın Dezavantajı Var mı?

E-sim hakkında merak edilen durumlardan biri de e-sim kullanmanın dezavantajı var mı, şeklinde karşımıza çıkar.

Kullanıcılar için seçim yapmak açısından bir dezavantaj olabilir. Bir telefon özel olarak satılıyorsa, tüm el cihazlarının herkese açık olmak yerine belirli bir ağa önceden yüklenmiş olarak gelmesi mümkündür.

 

Ayrıca, kişiler ağlarıyla iletişim kurmadıkları sürece e-sim özelliği olan telefonlarını kolayca değiştiremezler. Bu durum pek çok kişi için bir önem arz etmez ama bazı kişiler için sık sık telefon değiştirmek istediklerinden bir sorun haline gelebilir.

Numaraları sim kartlara kaydetme günleri, bulut yedekleme sayesinde Android veya iOS kullanan çoğu kişi için oldukça kolay bir işlemdir. Ancak daha eski veya daha ucuz telefonları kullananlar için biraz zorlayıcı bir durum olabilir ve araştırma yapmayı gerektirebilir. E-sim kullandığınızda artık fiziksel olarak bir sim kartını yeni bir telefon içerisine takamazsınız.

Hangi Cihazlar E-simi Destekler?

E-sim kullanmayı düşünen bireyler için hangi cihazlar e-simi destekler sorusu büyük önem taşır.

Apple:

  • iPad Pro,
  • Apple Watch Series 3
  • Watch Series 4
  • Watch Series 5 için e-sim desteği sunmaktadır.

Ancak:

  • iPhone XS
  • XS Max
  • iPhone XR
  • iPhone 11
  • iPhone 12 serileri için çift SIM desteğine yöneldi.

 

Google’ın Pixel 2’si de e-sim özelliğini desteklemektedir. Ancak başlangıçta yalnızca ABD’de Google’ın Google Fi’si için kullanıldı. Daha sonra:

  • Pixel 3
  • Pixel 3 XL
  • Pixel 4
  • Pixel 4 XL
  • Pixel 4a tarafından e-sim özelliği desteklenmiştir.

 

Galaxy S20, S20 + ve S20 Ultra’da da ayrıca e-sim özelliği bulunmaktadır.

 

Ben OLKANDO

2005 Yılından bu zamana kadar çalışmış olduğum ülkeler, sektörler farklılık gösterse de daima Bilgi Teknolojileri ve Bilgi Güvenliği alanında hizmet verdim. Selçuk Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı ve Anadolu Üniversitesi İşletme mezunuyum. İş hayatında tecrübe edindiğim bilgileri burada sizinle paylaşıyorum.
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments